ЗАПАДНИ РОДОПИ - АВТЕНТИЧНИ И ОЧАРОВАТЕЛНИ

Departure Date

Daily

Duration

лева на човек

Views

703

ЗАПАДНИ РОДОПИ – АВТЕНТИЧНИ И ОЧАРОВАТЕЛНИ

 

ВЕЛИНГРАД – БАТАК – ПЕЩЕРА СНЕЖАНКА – ГРАД ПЕЩЕРА – КРЕПОСТ ПЕРИСТЕРА – РАКИТОВО – ВЕЛИНГРАД

Цена

брой човека 2 3 4 5+
На човек лв. 159 121 102 92
На човек Евро 81 62 53 47

 

Цената влючва: Климатизиран ван с шофьор, Екскурзовод, обяд, входни такси

 

НАЧАЛО – 8,30 ч.

В 8,30 часа се отправяме към град Батак. Правим панорамна разходка край курорта Цигов чарк до язовир Батак. Местността Цигов Чарк се намира на 1150 метра надморска височина. Това е превъзходен курорт с прекрасен въздух, планинска природа и очарователни гледки.

БАТАК

Спираме в центъра на град Батак. Разглеждаме историческия музей, включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. В него се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. След това разглеждаме етнографския музей и посещаваме църквата „Св. Неделя”, построена през 1813 г. от прочутата школа на Брациговските майстори – паметник от национално значение.. В съзнанието на българите гр. Батак винаги се свързва с трагичните събития, случили се по време на и веднага след Априлското въстание от  1876 г. При потушаването на въстанието през май 1876 г. турските башибозуци извършват безпощадно масово клане, по-известно като «Баташкото клане». Част от населението бива обсадено в църквата „Св. Неделя“ в продължение на дни. Обстановката вътре е драматична — недостигът на вода кара жените да копаят с голи ръце кладенец в земята, който и днес може да се види, с цел да намерят вода за децата си. Накрая, при превземането на храма, всички християни (около 2000) са убити. Църквата се превърнала в общ гроб на всички. И днес костите и кръвта  на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни. Всичко е толкова въздействащо в тази църква. Направо стените говорят.

ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА

След разглеждането на град Батак поемаме към пещера СНЕЖАНКА –  една от най-красивите пещери в България, събрала всички видове пещерни образувания. Само сталактитите са 800 000. „Снежанка“ се гордее с най-красивите ледникови форми, срещащи се в България. Тя ще ни отведе в един приказен свят и ще ни разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 млн год. Пещерата е сравнително малка, но в нея се съдържат няколко уникално красиви зали със синтрови езерца. А по пода й ще видим пътечки от пещерни перли и оазиси от лунно мляко (бели отложения по скалите).
Разходката ще започне от Залата на виметата, наречена така заради формата на повечето сталактити. След нея ще попаднем в Голямата зала, където ще видим ръчно изработени глинени съдове, останали от древните траки, населявали някога пещерата. Истинско забавление ще ни предложи следващата Музикална зала. Тя притежава невероятна акустика, която може да Ви бъде чудесно поле за изява. Запейте някоя песен и се наслаждавайте на ефектите.

Магията на пещерата обитава последната Вълшебна зала. До нея се стига по тесен, тайнствен проход, дълъг около 25м. Той е обсипан с пищна украса от мраморно бели сталактити. В тази невероятна зала пред нас ще се разкрие царството на Снежанка и седемте джуджета. Сред изобилието от изящни синтрови образувания се откроява фигурата на приказната героиня и снежнобелия балдахин на леглото й.

ГРАД ПЕЩЕРА

След приказния свят на Снежанка се отправяме към град Пещера. Уникалното съчетание на климат, природни феномени, географско разположение, животински видове, историческо наследство и природни забележителности правят района изключително привлекателен. Пещера е град с твърде стара и интересна история. Тя води своето начало от дълбока древност. С течение на хилядолетия този край е населяван от траки, славяни, българи, минали през влиянието на гърци, македонци, римляни и османци.

Интересен е местният исторически музей, който ще разгледаме.  Богатата колекция от над 8000 експоната разкрива живота в този район от периода на далечния неолит. Експонатите са разположени в 4 зали – „Археология“, „Възраждане“, „Националноосвободително движение“ и „Нова история“.

Пещера се слави и с множеството си стари черкви. Едни от тях са „Св. Петка“, изградена около 1710 г. и „Св. Димитър“, построена в периода 1825-1831 г. Църквата е един от малкото запазени паметници от епохата на Възраждането в България. Особено ценни са иконите в нея, изографисани през 17-18 век. Местният храм „Св. Богородица“ също впечатлява със своите стенописи.

Ще видим също архитектурния и възрожденски паметник в града – Часовниковата кула САХАТА, построена между 1650 и 1710 г. Тя е втората по възраст в България, след кулата на „Сахат тепе“ в Пловдив.

Ще посетим и екзотичния музей, посветен на автомобилите от времето на социализма. В него ще видим и други предмети, които разказват истории за близкото минало. Музеят е създаден не толкова от чувство за носталгия, колкото в опит да се запази частица от него, която да се показва на хората, които не са живяли в епохата на социализъм.

ОБЯД

След разходката из Пещера ще седнем в традиционния ресторант ХИЙТ, където ще ни предложт ястия от българската национална кухня.

КРЕПОСТТА ПЕРИСТЕРА

След обяда ще посетим средновековната крепост ПЕРИСТЕРА. Реставрирана и облагородена, тя е изключително постижение в областта на културния туризъм в България. Красива цветна пътека отвежда към входа и. Съхранила е в себе си историята и духа на няколко епохи. Предполага се, че тук е било първото селище на тракийското племе беси, живяло преди повече от 2 000  г.

Хълмът, на който е разположена, е известен като Света Петка, а името Перистера означава гълъб, гълъбово място. Интересна е легендата за името на крепостта: „Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Тогава от хълма Света Петка литнало ято гълъби.“ Гълъбът е знакът на Христос.

Старинната средновековна крепост с бойни кули-църкви излиза изпод руините на познатия от десетилетия римски кастел в покрайнините на град Пещера. В уникалните храмове средновековните воини са се молели преди битка и са благодарели на Бог след победа. Това са единствените намерени в България църкви в крепостни кули. В центъра на цитаделата, съставена от три пояса, има комплекс от мегалити, най-вероятно остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала. Тази находка дава още един щрих в уникалността на комплекса. Крепостта ПЕРИСТЕРА е обявена  за паметник на културата с национално значение (2012).

РАКИТОВО

След като разгледаме крепостта Перистера и музея към нея, с автобуса ще се отправим обратно към Велинград. По пътя ще спрем в още едно градче, разположено в сърцето на Родопа планина и обгърнато от чудно красива природа – РАКИТОВО. Живописно извисяващите се хълмове наоколо са покрити с вечно зелени борови гори и тучни пасища. Освен това Община Ракитово може да се похвали и с множество културно-исторически паметници. Един от тях е добре подреденият Исторически музей. В него ще се запознаем с живота на местните хора от най-древни времена до наши дни.

Ще видим и Часовниковата кула в Ракитово, която е най-известният символ на града. Тя е един от запазените паметници, представители на възрожденската архитектура в региона.

КРАЙ НА ЕКСКУРЗИЯТА – В 17,40 часа поемаме към Велинград и в 18,00 ч. ще бъдем в хотела.

За пълна ценова информация и всички подробности към изготвена персонална оферта се обърнете към нашия офис или на контактите в сайта.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Book Tour

Tour Name Price Per Adult Price Per Child Available Seats Departure Date Duration
ЗАПАДНИ РОДОПИ - АВТЕНТИЧНИ И ОЧАРОВАТЕЛНИ 92.00 0.00 0 Anytime лева на човек

Booking Information

Name Price ( Adults/Children ) Persons ( Adults/Children ) Quantity Total

SUMMARY

Subtotal 0.00
Total 0.00

Customer Information

*
First Name is required.
*
Last Name is required.
*
Number Phone is required.
*
Address is required.
Thank You. Your booking have received and booking number is