МИСТИКА И ТРАДИЦИИ

Departure Date

Daily

Views

598

МИСТИКА И ТРАДИЦИИ

ВЕЛИНГРАД – РУПИТЕ – МЕЛНИК – РОЖЕНСКИ МАНАСТИР – ВЕЛИНГРАД

 НАЧАЛО – 8,30

В 8,30 часа отпътуваne за Рупите. Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10км от Петрич. В Рупите се намира построеният от Ванга храм “Св. Петка Българска”, който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В миналото на това място е изригнал вулкан и в следствие на който се образували лечебни минерални извори с температура 75ºC. Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от 4в пр. Хр. до 6в сл. Хр.

Хиляди хора идват всяка година на това вълшебно място, за да се поклонят в храма “Св. Петка Българска”. Той е изграден като галерия и в него може да видите икони, рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга, прочут сляп български мистик, ясновидец и билкар.. Недалеч от тук се намира и скромната къщичка на пророчицата, в която тя прекарва последните години от живота си.

ОБЯД

Посещение на гр. Мелник за обяд – най – малкият град в България.В местно заведение ще се насладите на чудесната традиционна кухня с чаша гъсто мелнишко вино.

Мелник очарова туристите с пейзажа на Мелнишки пясъчни скали, привлекателните старинни къщи с богата архитектура, прекрасната природа и хубавото червено вино. Градът е обявен за културно – исторически резерват.

Първите заселници на територията на съвременен Мелник са били траките и по-точно тракийското племе Меди, от което произлизал легендарният гладиатор и лидер Спартак. Няколко века по-късно на тази земя са живели римляни. Това доказва древноримски мост, който и до днес е запазен в град Мелник. Славяните, които впоследствие са населявали тази територия, са нарекли тяхното селище Мелник заради околните пясъчни пирамиди. Името идва от славянската дума „мел”, която означава бяла глина, креда.

През 1215 година Мелник се превръща в столица на независимо феодално княжество, управлявано от деспот Алексий Слав. Руините на неговата крепост са запазени и до днес близо до града.

През 1395 г. българските земи, както и Мелник, попадат под османска власт за цели 5 века. Мелник остава в пределите на Османската империя до 1912 г.

През XVIII в., в епохата на Българското възраждане, градът се изправя за нов живот. Мелник се превръща в цветущ, значителен по размери и население град, с голям пазар. Местните търговци продавали стоката си в Будапеща, Виена, Генуа, Венеция. Мелник се прочул в цяла Европа и с хубавото си вино, с което се слави и днес.

По време на османското владичество Мелник е бил голям административен център. В града съществувала турска казарма, която извършвала своите административни функции в т.нар. турски конак – тогавашното полицейско управление. Тази сграда е запазена и до днес. Тя се намира в центъра на град Мелник срещу градската библиотека.

От епохата на Възраждането са и най-ярките архитектурни паметници, свидетелстващи за икономическия подем на града по това време.

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Като център на духовен живот в региона се утвърждава Роженският манастир, намиращ се на 5 км източно от Мелник. Той е най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен и до днес и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Манастирският празник е на 8 септември, когато хора от целия регион се събират да участват в празненствата.

Връщане в хотела във Велинград след посещението на Роженския манастир.

КРАЙ НА ЕКСКУРЗИЯТА – Около 19:00 ч.

 

Цена

при 2 3 4 5 човека
На човек лв. 195 140 115 99
На човек Евро 99 72 59 51

 

Цената влючва:Климатизиран ван,Екскурзовод,обяд ,входни такси

Book Tour

Tour Name Price Per Adult Price Per Child Available Seats Departure Date Duration
МИСТИКА И ТРАДИЦИИ 99.00 0.00 0 Anytime

Booking Information

Name Price ( Adults/Children ) Persons ( Adults/Children ) Quantity Total

SUMMARY

Subtotal 0.00
Total 0.00

Customer Information

*
First Name is required.
*
Last Name is required.
*
Number Phone is required.
*
Address is required.
Thank You. Your booking have received and booking number is