ПЪТУВАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

Departure Date

Daily

Duration

лева на човек

Views

853

ПЪТУВАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

ВЕЛИНГРАД (Исторически музей) – ТЕСНОЛИНЕЙКА (до АВРАМОВО) – ЮНДОЛА – КОСТАНДОВО – ДОРКОВО – КРЕПОСТ ЦЕПИНА

Цена

при брой хора 2 3 4 5+
На човек лв. 148 111 92 80
На човек Евро 76 57 47 41

 

Цената влючва: Климатизиран ван, Екскурзовод, обяд, входни такси

 

НАЧАЛО – 8,30 ч.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЕЛИНГРАД

В 8,30 часа от хотела се отправяме към Исторически музей – Велинград. В музея има четири постоянни експозиции.  В етнографската изложба „Планината – гостоприемен дом“ са показани традиционни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край..

Тук се намира и най-голямата в България колекция от Великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Могат да се видят  писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа.

Мемориалната изложба „Вела Пеева“ разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 г. като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война.

Най-новата експозиция на музея е посветена на световноизвестния оперен певец   Николай Гяуров(1929–2004г), който е роден във Велинград.

ТЕСНОЛИНЕЙКА ВЕЛИНГРАД – АВРАМОВО

След това автобусът ще ни закара до  ЖП гара Велинград, за да изживеем романтиката, сравнима с „пътуване“ назад във времето, по единствената функционираща в България жп линия с междурелсие 76 см. Малкото влакче е изключителна туристическа атракция. С него ще имаме  незабравима екскурзия около час. Но какъв час! Пътят му минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета – повече от 40 тунела, през т.нар. „осморка“, където линята се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата, разположена най-високо на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.), където ще слезем. Влакчето се движи доста бавно, но е забавно!

Теснолинейката Септември – Добринище е включена в Пътеводителя за европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB), представящ най-интересните жп линии в Европа.

ЮНДОЛА

На гара Аврамово ще ни чака автобусът, който ще ни закара до друга атракция, съхранена от миналото – самобитния пазар в центъра на курорта ЮНДОЛА. Всеки ден шареният и живописен пазар привлича голям брой посетители. Хората спират, за да разгледат щандовете, отрупани с дарове от природата – билки, гъби и горски плодове. Местните производители на еко продукти гарантират чистотата и качеството на своите боб, картофи, домашно приготвени сирене, кашкавал, масло, кисело мляко и т.н.

КОСТАНДОВО

Следващата ни спирка е град Костандово. Околните хълмове са покрити с борови гори и пасища, а наблизо има три минерални извора.  Тези особености придават на местната природа особено очарование.

Костандово е известен най-вече с фабриката за килими ХЕМУС, чийто девиз е „Кралски уют и качество на реални цени”.  Той произлиза от клиенската листа на фирмата, обзавела с ръчни килими голяма част от европейския елит: дворци, частни имения, държавни сгради и музеи. През последните 15 години ХЕМУС наложи българското качество на европейския пазар. За прецизността на килимарското изкуство тук писаха издания като: Interiors UK, Architectural Digest, Houses and Gardens и много други.

ХЕМУС е лидер в Европа в съхранението на ноу-хау за възпроизводството на ръчен текстил.

ХЕМУС е завладял уникална и специализирана пазарна ниша; компанията е позиционирана на престижния пазар, който изисква инженерна точност в етапа на подготвка на килимите.

12 600 квадратни метра ръчно тъкани килими са отпътували от тук към кралските дворци и домове на знатни личности във Великобритания.
Технологията по направа на килимите е абсолютно автентична. Всяка една операция се прави ръчно. В някои килими се използват над 100 различни цвята, което предопределя и тяхната висока цена.

Килимите от Костандово се превръщат в истински посланици на България.

ОБЯД

След това ще седнем да обядваме в механата към Вилно еко селище «РУМИНИКА» до съседното село Дорково. Менюто в нея е съобразено с родопския край и типичните ястия и специалитети, които ще ви накарат да си оближете пръстите. Майстор готвачът може да изпълни всяко Ваше желание.

ДОРКОВО – ПЛИОЦЕНСКИ ПАРК

След обяда отиваме в село Дорково, където първо ще разгледаме забележителната местна църква „Св Пророк Илия“ .

След това ще се върнем пет милиона години назад във времето – в изгубения свят на мастодонтите. В село Дорково функционира интересен природо-научен музей, наречен „Плиоценски парк“. В него са представени находки от плиоцена, открити в местността „Кокалите“ около селото. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 м2 площ. Това е и втората най-значима експозиция в Европа. Природата в региона през плиоцена е представена чрез 10-метрова пейзажна диорама „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“. Монтирана е озвучителна техника, чрез която се възпроизвеждат звуците, издавани от животните.

КРЕПОСТТА ЦЕПИНА

След «изгубения свят на мастодонтите» ще се отправим в Средновековието – ще посетим намиращата се наблизо средновековна българска крепост Цепина, издигната между XI и XIII век.

Цепина е археологически паметник на културата от национално значение. Тя  е средновековен град-крепост, седалище на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян (началото на 13 век). Крепостните стени обграждали територия с площ 25 декара. На най-високо място на хълма се издигала цитаделата – замъкът на деспота. При археологическите разкопки са разкрити водохранилища, жилищни сгради, две средновековни църкви, части от стенописи и мраморни облицовки, както и два релефа с изображения на апостолите Петър и Павел.  Деспотският замък бил ограден от крепостни стени с дебелина 1,6 м.

КРАЙ НА ЕКСКУРЗИЯТА – в 16,30 часа се качваме на автобуса. В хотела във Велинград ще бъдем приблизително в 17,00 часа.

За пълна ценова информация и всички подробности към изготвена персонална оферта се обърнете към нашия офис или на контактите в сайта.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Book Tour

Tour Name Price Per Adult Price Per Child Available Seats Departure Date Duration
ПЪТУВАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО 80.00 0.00 0 Anytime лева на човек

Booking Information

Name Price ( Adults/Children ) Persons ( Adults/Children ) Quantity Total

SUMMARY

Subtotal 0.00
Total 0.00

Customer Information

*
First Name is required.
*
Last Name is required.
*
Number Phone is required.
*
Address is required.
Thank You. Your booking have received and booking number is