ТРАДИЦИИ И ВЯРА

Departure Date

Daily

Duration

лева на човек

Views

525

ТРАДИЦИИ И ВЯРА

ВЕЛИНГРАД – БАНСКО – РИЛСКИ МАНАСТИР – РАЗЛОГ – ВЕЛИНГРАД

Цена

при 2 3 4 5+ човека
На човек лв. 195 140 115 99
На човек Евро 99 72 59 51

 

Цената влючва: Климатизиран ван, Екскурзовод, обяд, входни такси

 

НАЧАЛО – 8,30

БАНСКО

В 8,30 часа отпътуваме за град Банско. Банско е един от най-примамливите ни планински курорти, независимо от сезона. Разположен е в Пирин планина и е особено привлекателен за любителите на зимните спортове. През лятото тук се провежда един от най-големите международни джаз фестивали. Тогава градът от Мека за скиорите за превръща в оазис за любителите на джаза. Освен това са отворени за посещение и множество музеи.

Ще се разходим по калдъръмените улички сред каменни къщи с традиционни дървени чердаци, оригинални дърворезби и стенописи  – образци на възрожденската архитектура от началото на XIXв. Ще посетим Историческия музей –  част от музейния комплекс „Банско“. Той обхваща едни от най-значимите културно-исторически забележителности на града. Ще влезем и в
Църквата  „Света Троица“ –  построена през 1835 г. В духа на Банската художествена школа са всичките стенописи, дърворезби и архитектурни решения. В двора има кула-камбанария, висока 29,50м. В кулата е поставен часовников механизъм. Така „Света Троица“ се превръща в архитектурен образец от миналото, съчетал функциите на църковна камбанария с градски часовник.

ОБЯД

След това ще се  отправим към Рилския манастир –  най-значимият, голям и известен манастир в България.  Ще спрем в съседния на манастира ресторант Зодиак, в който, сред мирис на гора, ще ни предложат за обяд ястия от традиционната българска кухня.

РИЛСКИ МАНАСТИР

След обяда ще посетим Рилския манастир –  един от най- значимите културни паметници в страната, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Той е основан  през 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е канонизиран по-късно за светец от Българската православна църква. Тук са работили редица просветители и книжовници. През 1961 г. Рилският манастир добива статут на национален музей, а районът около него е обявен за природен парк. Разположен е на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.

Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Отличава се с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – около 400 на брой. Сред калдъръмения двор в странна симбиоза съжителстват суровите бойници на Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква. В средата на вътрешния двор се издига най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква, която е само няколко години по-млада (1343 г.). В по-нови времена (1844 г.) към кулата е добавена и камбанария. Приблизително от същия период датира и главната манастирска черква “Рождество Богородично”. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостасът със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известният Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони, създадени между 14-ти и 19-ти век.

Манастирът притежава своя библиотека, която е изключително богата на книжовен материал, събиран през вековете. Там се съхраняват ценни български писмени паметници – около 250 ръкописни книги от 11 – 19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. В музея, разположен на територията на манастира, има богата експозиция – историческа сбирка с 35000 експоната, колекции от икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети.

РАЗЛОГ

След посещението на Рилски манастир с автобуса поемаме по обратния път към Велинград . Ще спрем в за кратка почивка в град Разлог, разположен между три планини – РилаПирини Родопите. Старият град е с типично възрожденска архитектура, къщите са от 30-те години на миналия век и повечето от тях са паметници на културата.

КРАЙ НА ЕКСКУРЗИЯТА – Около 19,00 ще бъдем в хотела.

За пълна ценова информация и всички подробности към изготвена персонална оферта се обърнете към нашия офис или на контактите в сайта.

Book Tour

Tour Name Price Per Adult Price Per Child Available Seats Departure Date Duration
ТРАДИЦИИ И ВЯРА 99.00 0.00 0 Anytime лева на човек

Booking Information

Name Price ( Adults/Children ) Persons ( Adults/Children ) Quantity Total

SUMMARY

Subtotal 0.00
Total 0.00

Customer Information

*
First Name is required.
*
Last Name is required.
*
Number Phone is required.
*
Address is required.
Thank You. Your booking have received and booking number is